Zlew dobrany na piątkę! Czym się kierować przy jego kupnie?
Planując remont kuchni, wcześniej czy później staniemy przed koniecznością wyboru zlewozmywaka. Wśród bogatej oferty rynkowej łatwo się pogubić dlatego poniżej znajduje się kilka przydatnych wskazówek, które pozwolą zorientować się w tym, jak możemy dobrać odpowiedni model, który spełni nasze oczekiwania i będzie służył przez długi czas w naszym domu.
Wybierając zlewozmywak należy skupić się nie tylko na jego wyglądzie czy kształcie. Najważniejszym elementem, o którym w pierwszej kolejności powinniśmy pomyśleć jest jego funkcjonalność. Do wyboru mamy zlewozmywaki jedno, dwu lub półtorakomorowe często połączone z mniejszymi lub większymi ociekaczami, które dobieramy do indywidualnych potrzeb, wielkości kuchni czy długości blatu. Zlewozmywaki jednokomorwe z ociekaczem nadają się do kuchni o małym metrażu, w której liczy się każdy metr kwadratowy i nie ma miejsca na dodatkową półkę z suszarką. Półtorakomorowe to dobre rozwiązanie dla osób ceniących sobie wygodę i wielofunkcyjność jednego sprzętu. Dodatkowe pół komory może spełniać wiele zadań: od miejsca na obrane ziemniaki po miejsce służące do odmrażania mięsa. Zlewozmywaki dwukomorowe to dobry wybór do kuchni z dużą powierzchnią blatową.
Po wybraniu wielkości zlewozmywaka warto przyjrzeć się z jakich materiałów są wykonane. Najpopularniejszymi tworzywami do produkcji zlewozmywaków są stale szlachetne, emaliowane, ceramika i mieszanki granitowe. Spośród nich najpopularniejsza jest stal szlachetna, której główną zaletą jest odporność na temperaturę do 550 °C dzięki czemu ociekacz z powodzeniem może służy jako miejsce do odkładania gorących garnków. Stal szlachetna należy do rodziny stali o wyjątkowych właściwościach fizykochemicznych – mówi Maria Kubiak, ekspertka marek Kuchinox i Laveo. Jej skład sprawia, że jest odporna na korozje nie tylko powodowane przez wodę, ale również kwasy czy roztwory alkaliczne. Odporność na korozje uzyskuje się dzięki dodaniu do stali odpowiednich dodatków stopowych. To właśnie powoduje, że stal szlachetna znalazła zastosowanie w sprzęcie domowym takim jak zlewozmywaki, które zawdzięczają jej trwałość, odporność na zachlapania czy zarysowania spowodowane ostrymi narzędziami. Właściwie trudno mówić o wadach tego tworzywa – dodaje Maria Kubiak.
Zlewozmywaki wykonane z minerałów potocznie nazywamy kompozytowymi lub granitowymi w zależności od procentowej mieszanki materiałów takich jak np. kwarc i dodatkowego lepiszcza. Te, w których dominują składniki mineralne w co najmniej 80 procentach to zlewy granitowe. Te, w których udział minerałów oscyluje w granicach 55% to zlewozmywaki kompozytowe. Największą zaletą zarówno zlewów granitowych jak i kompozytowych jest różnorodność ich barw, kształtów i wykończeń. W porównaniu do zlewów stalowych mają niższą odporność na wysokie temperatury – max do 280?C.
Kolejnym materiałem zlewozmywakowym jest stal emaliowana – najczęściej biała. Jest bardzo tania i co się z tym wiąże niskojakościowa. Emalia ulega zarysowaniom czy ukruszeniom nawet po mocniejszym dotknięciu noża, więc zlewozmywaki z niej wykonane odchodzą w niepamięć.
Na koniec należy wspomnieć o materiale ceramicznym. To przeciwieństwo stali emaliowanej. Jego jakość jest na najwyższym poziomie, jednak idzie to w parze z jego bardzo wysoką ceną. Ceramika sanitarna wykonana jest z mieszaniny glin, uszlachetniaczy i szkliwa. Całość wypalana jest w wysokiej temperaturze. Zlewozmywak ceramiczny nie ulega uszkodzeniom, jest łatwy w czyszczeniu i odporny na wysokie temperatury.
Po wyborze wielkości i materiału zlewozmywaka, który będzie znajdował się w naszej kuchni, należy dokładnie zmierzyć szafkę, w której będzie zamontowany. Zlewozmywak powinien być mniejszy od szafki w granicy 5cm, aby jego komory bezproblemowo zostały umieszczone we właściwym miejscu.
Zlewozmywaki należy dobierać do indywidualnych potrzeb gospodarstwa domowego, pamiętając, że jest to wybór na dłuższy okres czasu, dlatego warto zwrócić uwagę na jego wytrzymałość na uszkodzenia mechaniczne, dostępność części zamiennych oraz komfort w utrzymaniu. Będziemy patrzeć na niego codziennie w związku z tym nie zapominajmy o jego harmonijnym połączeniu z meblami, kaflami, pamiętając jednak o jego docelowym zastosowaniu.
(fot. Kuchinox) Zlewozmywak stalowy będzie wyglądał świetnie w nowoczesnych aranżacjach. Jest też polecany osobom, które nie mają drygu do częstego dbania o zlewozmywak.
fot. Laveo) Zlewozmywak granitowy wygląda w każdej kuchni super elegancko, jednak jest droższy niż zlew stalowy. Na zdjęciu zlew granitowy Havana Laveo w kolorze białym. Dobra alternatywa dla ceramiki.
Kuchinox PRESS BOX {jcomments on}